Problem ze zdjęciami

Jeśli posiadasz wiedzę, którą chcesz się podzielić z innymi, to ten dział jest dla Ciebie.

Problem ze zdjęciami

Postprzez Marek__p » 4 lut 2017, o 12:18

Z programu korzystam od paru miesięcy i było ok. Obecnie nie wyświetla zdjęć.
Dla sprawdzenia na innym komputerze wgrałem wersję demo, i jest to samo.
Załączniki
WWW 2.jpg
Podgląd zdjęcia
WWW 2.jpg (41.97 KiB) Przeglądane 786 razy
WWW 1.jpg
Strona główna
WWW 1.jpg (80.57 KiB) Przeglądane 786 razy
Marek__p
Początkujący
Początkujący
 
Posty: 5
Dołączył(a): 23 kwi 2016, o 21:26
Maszyna: dell

Re: Problem ze zdjęciami

Postprzez Na_razie2 » 5 lut 2017, o 08:35

1. Dobrze ze dałeś zrzut zamiast nam opisywać o co chodzi.
2. Lecz nadal nie wiemy w czym rzecz bo nie wiemy co to jest na co patrzymy, czy to jest galeria(1), czy to są rozstawione obrazki z opcją otwórz w lightbox (2) czy inne rozszerzenie (3) korzystające z lightboxa.
3.Sprawdź czy:
a. obrazki znajdują się w katalogu (przeważnie w images w katalogu w którym jest strona) lub w folderze udostępnionym jeśli taka opcja została wybrana w ustawieniach programu (tools>opcje>html.
b. jeśli są to czy nie maja nieprawidłowych nazw (użycie dużych liter,polskich ogoniastych spacji i innych spec jest błędem) wprawdzie może działać lokalnie ale po wysłaniu na serwer już nie.
c. jeśli brak obrazków w katalogu images sprawdź czy w opcjach publikacji jest ustawione "opublikuj wszystkie pliki"

4, jeśli to jest przypadek (2) z punktu pierwszego to czy w zakładce łącza dałeś element docelowy do otwarcia,metod jest kilka najprostsza to wybranie file i wskazanie pliku obrazka,przy czym nie musi być to ten sam obrazek który będzie widoczny, a nawet nie musi być to obrazek.

Długo można dywagować co jest przyczyną, od banalnych jak brak obrazków w lokalizacji do błędów w samym skrypcie ('grzebanie' w ustawieniach lightboxów w katalogu instal. programu).
Podeślij zapisaną stronę jako plik projektu (tylko tę jedną) - wcześniej ustawiając wszystko tak jak to robisz (dodaj obrazki i wszelkie ustawienia) zapisz i zapakuj do zip-a (tylko *.wbs bez obrazków) i wrzuć na forum to będzie najszybsza metoda do rozkminiania co jest nie tak..
Na_razie2
Początkujący
Początkujący
 
Posty: 44
Dołączył(a): 7 sie 2016, o 21:48

Re: Problem ze zdjęciami

Postprzez Marek__p » 5 lut 2017, o 18:18

Dziękuje za szybką odpowiedź.
Na serwerze jest katalog images i jeżeli otwieram stronę nieopublikowaną jest prawidłowo.
W załączeniu przesyłam pritscny oraz plik. Ijeszcze może ważna uwaga, stronę publikuję nie bezpośrednio na serwer tylko zapisuję na dysku i wysyłam za pomocą Total Commandera. Gdy robiłem to bezpośrednio był problem ze zdjęciami które miały nazwy z polskimi literami.
Załączniki
Galeria fotografi.jpg
Galeria fotografi.jpg (169.99 KiB) Przeglądane 777 razy
Opcje.jpg
Opcje.jpg (160.3 KiB) Przeglądane 777 razy
WB test.7z
(1.57 KiB) Pobrane 201 razy
Marek__p
Początkujący
Początkujący
 
Posty: 5
Dołączył(a): 23 kwi 2016, o 21:26
Maszyna: dell

Re: Problem ze zdjęciami

Postprzez Na_razie2 » 6 lut 2017, o 11:57

Główny błąd - użycie "polskich ogoniastych". (ĄĆĘŁ...ŻŹ-.ąćęł...żź)
NIE UŻYWAMY!! w nazwach plików,katalogów,obiektów (ID) polskich z ogonkami, nie używamy spacji i myślnika w nazwach plików (zamiast '-' i spacji dajemy '_'), nie dajemy dużych liter dla tego że mamy doczynienia z "windą" ,dla "windows" STRONA,Strona,sTrona etc.. to to samo dla innych systemów lub dla serwera na hostingu już może nie być to to samo. Dla zasady nie dajemy też innych spec znaków w nazwie "+ - : ;[ {!..etc.."
Czyli zmień nazwy plików użytych w galerii np zamiast "N-267 Błękit.jpg" na "n_267_blekit.jpg" itd..Oczywiście Title i Description bez zmian i mogą tam być polskie ogoniaste,myślniki,spacje etc..

"..stronę publikuję nie bezpośrednio na serwer tylko zapisuję na dysku.."
Nie wiem co to oznacza, czy używasz 'Save as'->'Html Document' ? jeśli tak to też nie jest dobre rozwiązanie.
Jeśli już bez serwerów (apache i ftp) to raczej opcja publikuj z ustawieniem "Local folder",w tym wypadku wszystko będzie publikowało się poprawnie gorzej już z przeglądaniem stron tak jak na rzeczywistym hostingu gdyż tylko zastosowanie serwera stron gwarantuje pewność prawidłowego przetwarzania ścieżek i łączy do plików i zasobów.

Co do samej galeri - zamiast wymuszania rozmiarów obrazka (rozmiar miniatury) 180X180 daj lepiej "Responsive" z ustawieniami "generuj miniatury.." i "utrzymuj proporcje" ,będziesz miał możliwość ustawić różną ilość kolumn w galeri dla każdego punku przerwania jeśli przyjdzie ci ochota tworzyć stronę responsywną......



Wcale nie jest pewne że zawsze mam rację :D
Ostatnio edytowano 7 lut 2017, o 19:50 przez Na_razie2, łącznie edytowano 1 raz
Na_razie2
Początkujący
Początkujący
 
Posty: 44
Dołączył(a): 7 sie 2016, o 21:48

Re: Problem ze zdjęciami

Postprzez Marek__p » 6 lut 2017, o 14:31

Trudny jest ten program, ponieważ do tej pory używałam oznaczeń zdjęć N-233 ale bez polskich znaków np. ś, ć itp. było wszystko dobrze.
Gdy wprowadziłem znaki polskie strona się posypała.
Sprawdzę w wieczorem.
Marek__p
Początkujący
Początkujący
 
Posty: 5
Dołączył(a): 23 kwi 2016, o 21:26
Maszyna: dell

Re: Problem ze zdjęciami

Postprzez Marek__p » 7 lut 2017, o 13:18

Skorzystałem z porad Na_razie2 za które dziękuję , zmieniłem;

- nazwy zdjęć na 1,2 itd. ,
- wymuszanie rozmiarów obrazka (rozmiar miniatury) 180X180 na "Responsive" z ustawieniami "generuj miniatury”

Na pojedynczej stronie umieściłem galerię i wgrałem na serwer.
Wszystko zaczęło działać poprawnie. Ale dla sprawdzenia utworzyłem stronę z galerią rezygnując ze wszystkich wskazów,
tzn. użyłem nazw zdjęć N-234 Żółto-Różowy, narzuciłem rozmiary obrazków i skopiowałem kilkadziesiąt zdjęć. Okazał się, że strona działa poprawnie.
Czyli „wszystko” działa poprawnie, ale przyczyny błędu nie ustaliłem.
Marek__p
Początkujący
Początkujący
 
Posty: 5
Dołączył(a): 23 kwi 2016, o 21:26
Maszyna: dell


Powrót do Porady, demonstracje, tutoriale, przykłady

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron